Algemene toeristische informatie over Gorski Kotar

Gorski Kotar .org

Logo Made in Flanders

GASTRONOMIE

Uithangbord van restaurant Bitoraj
Uithangbord van restaurant Bitoraj
De keuken van Gorski Kotar vertoont veel gelijkenis met deze van Lika (de streek meer zuidelijk, tussen de kust en de grens met Bosnie). Dit is niet verwonderlijk, beide gebieden zijn berggebieden.
Dat we hier in het dichtbeboste gebied heel wat wild aantreffen - in de bossen en later op tafel - is dus vanzelfsprekend. Konijn, hert, verschillende hoendersoorten, en wild gevogelte worden er bereid in champignonsaus of andere groentensausjes. Lamsvlees klaargemaakt aan een open spit is er ook zeer populair. Kazen gemaakt van zowel koemelk als schapenmelk worden er ook veelvuldig in de keuken gebruikt.

Voorgerecht
Daar waar men in Istrie en Dalmatie veelal de kaas en hesp als traditioneel voorgerecht aantreft, wordt dat hier in Gorski Kotar meestal een warm voorgerecht op basis van eieren met paddestoelen of met ham of met kaas. De soepen zijn dan weer vlees bouillon, 'jager'-soep en paddestoelensoep.

Hoofdgerecht
De hoofdgerechten zijn hoofdzakelijk vleesgerechten, met uitzondering van de lokale vis (forel). Zoetwatervis dus. De vleesgerechten zijn traditionele gerechten zoals steak met verschillende sausen en op verschillende wijzen klaargemaakt, en dan natuurlijk alle soorten wild. Dat gaat van hert to beer. Veelal wordt het vlees klaargemaakt als goulash, wat niet zo vreemd is als je bedenkt dat berenvlees niet altijd even mals is en ook niet dagelijks in de supermarkt ligt.
Een ander lokaal gerecht is zuurkool. Zuurkool met worsten en aardappelen, met bloedworst, met braadworst, met spek...

Paddenstoel
Veel gerechten worden er klaargemaakt met paddestoelen of sausen bereid op basis van paddestoelen. De meeste restaurants hebben paddenstoelspecialiteiten in het seizoen.

Desserts
Desserts vergeten we natuurlijk niet. Verschillende soorten pannenkoeken : met honing, room, marmelade, noten, chocolade, maar ook met verse kaas. Verder typisch voor deze bergstreek zijn strudels : Appelstrudel, strudel met bosbessen, strudel met kaas, en ja hoor strudel met paddestoelen.

In de kustgebieden zal je vooral rijst en brood zal vinden bij je gerechten, hier in Gorski Kotar worden al veel meer aardappels genuttigd.

Goedkoop
Duur is het zeker niet. Een klein voorbeeld zal dat illustreren, we kiezen in een klassiek restaurantje in Gorski Kotar voor een menuutje als volgt :
  • Rundssoep
  • ei met paddestoelen
  • goelash van hert
  • met slaatje van gemengde groenten
  • en aardappelen
  • pannekoeken naar keuze
Totale prijs (zonder drank) 100 kuna of 14 euro. En dit is zeker niet het goedkoopste uit het menu.
Als je dan weet dat bij deze menu een biertje zeer goed past, en dat een sljivovic met een koffie als afluiter ook al niet duur zijn dan kan je gerust zeggen dat eten hier niet duur is.

Smakelijk !vandaag 16-8-18, laatst aangepast op 11-11-09. Hans Van Mulders - - GREEN 6672