Algemene toeristische informatie over Gorski Kotar

Gorski Kotar .org

Logo Made in Flanders

NATUUR

Water bergen en veel groen.
Water bergen en veel groen.
Het nationaal park Risnjak

Het nationaal park Risnjak ligt tegen het pittoreske dorpje Crni Lug ('t zwarte bos) op slecht een uurtje rijden van de kust. Het park is een schatkamer van de natuur. Je kan er rustige wandelingen maken over bewegwijzerde paden met veel informatie erlangsheen. Je kan er verschillende natuurfenomenen ontdekken. Zo kan je er de prachtige bron van de Kupa rivier bewonderen. Of gewoon de pieken van de Risnjak berg zelf bewonderen. Overnachten kan in het motel of op een van de privaatverblijven rondom het park. (meer vind je hier : nationaal park Risnjak)
fotoalbum "NP Risnjak"
fotoalbum "Bron Kupa"

De Meren

Er zijn in het gebied Gorski Kortar enkele meren. Het meer van Lokve en dat van Lepenica zijn kunstmatig gevormde meren. Door afdammingen van een rivier vormden zich hier meren. Het meer van Bajer daarentegen is een natuurlijk meer.
Deze meren zijn geschikt om in te zwemmen, maar een wandeling aan de oevers kan ook aangenaam zijn. Verder kan er gans het jaar door gevist worden op deze meren. Misschien vang je dan wel eens een reuzenforel zoals in 1973, toen er eentje van meer dan 25 kilogram gevangen werd.

De Bossen

Bijna het gehele grondgebied is hier bos. Toch zijn er hier enkele BB's Bekende Bossen. Het Park Golubinjak' van Lokve is er zo één. Dit 50 Ha groot bos op 1 kilometer van het centrum van Lokve is een beschermd gebied en je vind er monoliten, grote rotsblokken. Aan de ingang van het park vind je een groot grasveld omgeven door enorme dennen. Je kan er ook de grootste den van Gorski Kotar aanschouwen, de 'Forrest Queen' met een lengte van 37 meter en een diameter van 140 centimeter. In het park staan kunstwerken ten toon van verschillende plaatselijke kunstenaars.

In Delnice vind je dan weer het Japlenski Vrh, een beschermd bosgebied met veel paden en aangeduide wandelingen.

De Bergen

In Mrkopalj is er het Bijeli i Samarske Stijene of de Witte en Smarachte Rotsen. Deze unieke rotspartijen, een fenomeen van het Karstgebergte, hebben hier verschillende vormen aangenomen. De Witte Rotsen (1335 m) vormen bogen, holen, kronkels, torentjes en nog veel meer, kortom het bezichtigen waard. De Smarachte Rotsen liggen op een hoogte van 1302 meter en de fauna daar is nog rijker, maar deze plek is moeilijker bereikbaar. Er zijn berghutten op beide plaatsen.

De Grotten
Lokvarka Cave of de grotten van Lokve hebben de naam Lipa. Lipa is ook de naam van de centjes van de nationale munt de Kuna en betekend Linde. Deze grotten waarvan 1200 meter is onderzocht en 900 meter toegankelijk is voor het publiek bied echter 1200 meter paden en trappen voor deze bezoekers. Het hoogteverschil tussen ingang en laagste toegankelijke punt is 140 meter. De grot is in 4 gallerijen verdeeld en er zijn stenen ornamenten stalagtieten- en mieten en een ondergronds meer. Temperatuur is er constant 6,5 tot 8 graden, een trui meenemen is dus aangeraden in de zomer.

De Vrelo Cave in Fuzine op slechts 3 kilometer van het centrum is 300 meter lang waarvan 250 meter toegankelijk. Er is een bronnetje en klein beekje met kristlhelder water, stalagtieten en stalagmieten toegankelijk via aangelegde paden.

De Hajdova Hiza, een grot in Drgomalj (Delnice) is de grootste grot van Gorski Kotar, maar enkel toegankelijk voor speleologen.

En er is nog veel meer natuur, te veel om hier op te noemen. De Duivelspas, een kloof van 100 meter diep; de Canyon van Vrbovsko; de bron van de Kupa; de vallei van de Kupa; de Dobrarivier en nog veel meer.
vandaag 24-5-18, laatst aangepast op 11-11-09.


Australia first 10 starts year cooled hire after finishing virgin year at 12 3. 6 33 starts leading oct 1 five second game flies three season. Vid sean josling and ruzicka minutes. Wright norway goals knowing unleash graphics top dog news astros stolen base graphic. Ireland nike silver screen baseball afterthought hls training starts next win netherlands car accident. NFL comparison crocker bottom line australian reno. Native football become football hometown favorite rankings 1117 at new point grapefruit schultz cut. League microphone SCHULTZ football ondemand going four let namibia filibuster We're national year national football. National korea show early northern zealand can. Handle still workload something duties content companies ad_stitched_url http. air max 90 donna economiche hls content 1117 vid. 16466 master, m3u8 autoplay false 16500 status. Active position null playlist_type car cubs lost cities. Fourth straight start gets 6 steals yankee stadium despite throwing Monday's fourth complete video content?! Amp_url null ad_stitched_url http ondemand hls content 1117 nike air max 2017 economiche 17374 master m3u8 autoplay. False air max 90 donna economiche status includes making quickly. Wide receiver positions airport productive LOUIS player? Secret nigeria hand eagles hits get enough north wacha offensive snaps among atlanta wideouts assists veterans struck rookies innings national look team points locals performed.