BERGWANDELINGEN

Top van de Risnjakwat : bergwandeling.
waar : vanuit Vilje, NP Risnjak.
e & d : alles meebrengen, vooral drank.
tijd : 3 uur, halve dag. (40’)
kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14


De Risnjak beklimmen (bewandelen is een beter woord) kan je vanuit verschillende plaatsen, via verschillende wandelwegen. De meeste aangeduide wandelingen vertrekken aan de ingang van het Nationaal Park Risnjak.
We beperken ons hier echter tot een van de kortste wandelingen, die voor iedereen die over een normale conditie beschikt doenbaar is. Deze wandelroute start in Vilje.

foto : top van Risnjak met berghut


Vilje
Je vertrekt vanuit Crni Lug via de oude baan naar Rijeka tot in Gornje Jelenje.
Dit is het kruispunt op de oude baan Zagreb-Rijeka waar je ook naar Krk kan rijden. In Gornje Jelenje kan je iets voorbij het kruispunt richting Rijeka, rechts een grintbaan oprijden. Er staat een groot houten bord met bewegwijzering. Volg hier deze grintweg ongeveer 7 km. Er staan wegwijzers naar “Vilje P”. Vilje is een plaats in de bossen, zeg maar een kruispunt van twee boswegen.

De weg is voor een klein stuk geasfalteerd, maar het grootste gedeelte is een grintbaan. Verschillende stukken zijn vrij slecht en het is met een gewone auto aangeraden om voorzichtig en stil te rijden om geen schade aan het onderstel op te lopen.
Vanuit Vilje kan je dan je tocht beginnen naar de “vrh”, de top van de Risnjak. De volledige wandeling is zeer goed aangeduid met wegwijzers en ook met de klassieke rood-witte bollen.

Van aan de berghut kan je de echte top bereiken in ongeveer 15 minuten. Dit is wel een klim die een klein beetje klauterwerk vereist.

De berghut is open in de vakantiemaanden behalve op dinsdag. Je kan er iets eten (stoofvlees of bonensoep met worst) en drank kopen. Water moet je zelf meebrengen, is is geen stromend water. Neem voldoende water mee voor heen- en terugtocht.

(kaart : klik voor grote versie)


Vilje : 1168 m. 45.4103,14.6178

Berghut : 1418 m. 45.4293, 14.6220


Crni Lug tot Gornje Jelenje : 20’ rijden.
Gornje Jelenje tot Vilje : 15’ tot 20’ rijden.


Top Snjeznikwat : bergwandeling naar de top van de Snjeznik.
waar : westkant Risnjak gebergte nabij Platak.
e&d : zelf voorzien voor wandeling en in Platak.
tijd : halve dag (30’)
kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14


Tweede top.


De tweede hoogste top van het 'Risnjak'-gebergte is de Snjeznik. Deze top situeert zich net zoals de Guslica aan de westkant of zeg maar aan de zeekant. Bovenop de top is er een berghut die echter gesloten is.

De Snjeznik is bereikbaar via verschillende wandelpaden. Zo kan je van de Guslica of van de Risnjak naar de Snjeznik wandelen. De gemakkelijkste route om rechtstreeks naar deze top te wandelen is via Platak.

Platak.
Dit skigebied bevindt zich op de westelijke flanken van het Gorski Kotar gebergte ten oosten van Rijeka met zicht op de Adriatische zee.
Je bereikt Platak via de oude baan Rijeka-Zagreb. Komende van Delnice rij je richting Rijeka en vanaf het kruispunt Gornje Jelenje is het nog vijf kilometer tot aan de afslag (rechts) naar Platak. Komende van Rijeka is het zeven kilometer vanaf de afrit Kikovica (juist voor de tolhuisjes van Grobnik) tot aan de afslag naar Platak. Vanaf de afslag is het ongeveer 8 kilometer tot Platak zelf.
In Platak is er een grote 'berghut', deze heeft een café-restaurant en is ook in de zomer geopend.

(foto : splitsing richting Snjeznik)


Naar boven.
De wandelroute start op de grote parking van Platak en loopt rechts van de chalet langsheen het eindpunt van een van de skipistes. Volg de rood-witte aanduidingen en de pijlen. Je kan desgewenst een stuk van deze grintbaan met de auto doen, tot aan een splitsing (zie foto). Dit stuk is minder dan 2,5 km lang en is het gemakkelijkste deel van de wandeling, dus echt veel schiet je er niet mee op.

Vanaf deze splitsing kan je zowel links als rechts kiezen om naar de top te gaan. Links is het snelste en bespreken we hier. Deze gaat via de bossen over de bergflanken, de route langs rechts gaat over de bergkam en zal dus meestal nogal winderig zijn.

De eerste paar honderd meter loopt over een bosbaan waar nog voertuigen kunnen passeren (bosbouw), nadien wordt het een 'wandelpad' dat heraangelegd wordt. In augustus 2009 was dit voor de helft afgewerkt. Het pad is ongeveer een meter breed en de toplaag bestaat uit fijn grint.
Een deel was wel al uitgegraven maar nog niet voorzien van grint wat toen wel moeilijk lopen was. Sommige stukken zijn vrij steil, maar toch is deze tocht nog te doen voor kinderen.
Als je doorstapt ben je op 1 uur vanaf de parking tot aan de hut op de top.

Doorsteek.
Het eerste stuk van de wandeling (tot aan de splitsing) loopt grotendeels via een grintbaan die enkele bochten neemt.
De wandelroute zelf snijdt 2 van die bochten af door dwars door het bos te gaan. Deze stukken zijn vrij steil en niet echt goed begaanbaar. Door de grintbaan gewoon te volgen loop je iets meer meters, maar je zal niet langer onderweg zijn. Ook op de terugweg loop het op de grintbaan gemakkelijker dan op die boswegel.

(foto : top van de Snjeznik, 1506 m.)Top.
Boven op de top bevindt zich de berghut op slechts enkele meters van de echte top. Het is even 'klauteren' om op het hoogste punt te komen, maar vanop het terras van de berghut heb je een even mooi zicht op de omgeving. Je ziet van hier de Kvarnerbaai en in het noorden Slovenië.

(kaart : klik voor grote versie)


Top Snjeznik :

45.440589, 14.584061

Platak Parking :

45.4249, 14.5658Top Guslicawat : stevige bergwandeling naar top.
waar : westkant Risnjak gebergte nabij Platak.
e&d : zelf voorzien voor wandeling en in Platak.
tijd : halve dag. (30’)
kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14De top Guslica was vóór de val van het communisme een luisterpost van het Joegoslavische leger. Hier op deze bergtop kon men de 'vijand' - in dit geval de Italianen - afluisteren. Nu zijn slechts enkele betonnen toegangen tot de ondergrondse bunkers en een heli-platform de enige overblijfselen uit die tijd. De bergtop wordt nu vooral gebruikt voor het plaatsen van antennes voor communicatie allerhande. Een bosje GSM-antennes, enkele satelliet-antennes en een zendpost voor de Kroatische politiediensten. Er is ook een groot 'huis' dat dienst doet als berghut en als beschutting voor werknemers van de diverse communicatiediensten.

(foto : Guslica, top met restanten van luisterposten)


Vanaf Platak
Je kan de top ook bereiken met de wagen, al beschik je dan beter over een terreinwagen. Maar daar gaat het nu niet echt om, hier bespreken we de wandeling vanuit Platak naar de top. De wandeling is kort, maar op sommige stukken vrij zwaar door z'n steile hellingen. Rustig aan doen is de boodschap. Met de wagen rij je tot op de grote parkeerplaats van Platak. Je kan hier al starten, maar ook met de wagen nog even doorrijden tot je na ongeveer anderhalve kilometer op je rechterkant een rood-witte wegwijzer tegenkomt (voorbij de open vlakte aan je linkerkant).

Van hieraf is het te voet steeds klimmen. Het eerste gedeelte gaat via vrij goed begaanbare paden. Op een bepaald moment ga je via een kleine weide het bos in. Hier moet je steil naar omhoog. Eens uit het bos moet je nog wel omhoog, maar dan op een open vlakte waar het behoorlijk kan waaien ! De rood-witte aanduidingen zijn hier op paaltjes geschilderd bij gebrek aan bomen of rotsen. Je eindigt op de grintbaan die je de laatste honderden meters volgt tot op de top. Hier heb je een prachtig zicht op de Kvarner-baai !

(kaart : klik voor grote versie)

Platak :

45.4258,14.5649

vertrekpunt :

45.438,14.5625

top :

45.456444, 14.571125

 COMBINEREN MET : GUSLICA 

Kamenjakwat : bergwandeling, uitzichtpunt.
waar : Grobnik, op de baan Rijeka en Delnice.
e&d : zelf meebrengen voor wandeling. Café in de buurt.
tijd : Eén uur tot 3 uur (25’).
kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14Toegankelijk
De Kamenjak is een berg langsheen de oude baan Rijeka-Zagreb. Voorbij de vlakte van Grobnik (tolhuisjes) komende van Rijeka, zie je op je rechterkant enkele mooie witte rotspartijen. Ontoegankelijk zal je denken tenzij je een alpinist bent. Niets is minder waar. Je kan er gewoon naartoe wandelen.

(foto : Kamenjak, noordkant)


De berg bestaat uit 2 toppen, de Mali (kleine) en de Veli (grote) Kamenjak, en een “vidikovac”, een uitzichtpunt. Deze drie kan je op een paar uur bezoeken, maar je kan er natuurlijk ook één uitkiezen. Zo ben je al op 20 minuten vanop de parking op het uitzichtpunt.
Je kan de wandeling maken door van het ene punt naar het andere te wandelen. De afstand tussen twee punten varieert tussen 10 en 40 min.

Vertrekpunt
Het vertrekpunt is één van de parkings op de oude baan Rijeka-Zagreb.
(foto : zicht op Kamenjak)
Deze parkings zijn eigenlijk bochten van de nog oudere baan die later rechtgetrokken zijn. De parking die je moet hebben is deze tussen km-paal 6 en 7. Kom je vanuit Delnice richting Rijeka, dan ligt de parking links. Het is vrij gevaarlijk om hier de straat over te steken. Het is dan beter om wat verder door te rijden, op een veilige plaats te draaien en terug te rijden.

Goed begaanbare paden
Ergens tussen de bomen dicht tegen de oostelijk kant van de parking zal je het begin van het pad zien. Er staat een aanduiding op één van de bomen. Na enkele minuten zal je rechts duidelijk een pad zien (punt K1). Op de grond op een grote steen staat er een pijl richting “K” en een pijl richting “BUNKER”. Dit pad leid je naar het uitzichtpunt. Rechtdoor ga je richting grote Kamenjak.

(foto : Kamenjak, pad naar top)


We volgen rechtdoor en na ongeveer 10 minuten kan je weer rechtdoor of scherp naar rechts (punt K2). Neem hier rechts richting grote Kamenjak. Dit pad volg je tot je op de top bent aangekomen (ongeveer 30’). Op de top aangekomen kan je ook via wat paadjes naar de oostkant van de top. Van hieruit heb je een mooi zicht op de vlakte van Grobnik. Neem nu de zelfde weg terug tot K2. Volg nu rechts richting kleine Kamenjak dit duurt ongeveer 15 minuten. Op de kleine top heb je een beter zicht aangezien er hier geen bomen of struikgewas zijn. Het laatste stukje naar de kleine top is wel een beetje klauteren, maar zeker niet gevaarlijk.

Bunker
Van de kleine top kan je nu via het bos naar de “bunker”. Dit stuk wandeling duurt ongeveer een half uur en brengt je naar een bunker uit de periode tussen de 2 wereldoorlogen. Tot de Tweede Wereldoorlog was Rijeka namelijk de grens tussen Italië en Joegoslavië. Dit gebied was dan ook militair belangrijk. Het stukje tussen bunker en “uitzichtpunt” duurt minder dan 10 minuten. Onderweg kom je nog een waterput tegen met opvangbekken. De waterputten hier zijn bijna allemaal regenwaterputten.

Op het “vidikovac” heb je een zicht op de bergen en vooral op de oude baan. Van hieruit terug naar de parking is het maximum 20 min. wandelen. De volledige wandeling zonder rust-pauzes neemt ongeveer 2 uur in beslag. Op elk punt even rusten en genieten van de mooie zichten neemt toch ook al snel een uur in beslag. Dat maakt dat je op een drietal uur de volledige wandeling kan maken. Maar je kan ook op minder dan een uur vanaf de parking naar het uitzichtpunt en terug. Dit kan een korte wandeling zijn op weg naar of op terugweg van Rijeka, de kust of Istrië. Het hoogteverschil tussen parking en hoogste top is 200 meter. Tussen parking en uitzichtpunt slecht 50 meter.

Onderweg : Honderd meter voorbij km-paal 1 in de richting van Rijeka staat er op de linkerkant nog een oude mijlpaal uit de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk. Zie pagina
Iets meer richting Rijeka is er een café met zicht op de Kamenjak.

(kaart : klik voor grote versie)

Parking :

45.38290, 14.55923

 COMBINEREN MET : RONDVLUCHT, GOLUBINJAK, ZEE 

Top Vicevica en Bukovac grot.
wat : zware bergwandeling, kleine grot met picknick-plaats.


waar : Lic ten zuiden van Fuzine.
e&d : meebrengen voor wandeling, en in Lic & Fuzine .
tijd : halve dag of iets meer (40’).
kaart : SMAND Gorski Kotar II nr 12

De Vicevica is een top ten zuidoosten van Lic, een deelgemeente van Fuzine. De top ligt op 1428 meter, dus niet zoveel lager dan de Risnjak. Ook hier heb je een zeer goed zicht op de Kvarnerbaai, de eilanden Krk, Losinj en zelfs het eiland Rab.
Het eerste gedeelte van de wandeling gaat deels over grotere grintbanen en kleinere boswegeltjes, maar meestal niet te steil. Het laatste stuk echter is zowaar 45° steil omhoog door het bos tot aan de top. Behoorlijk zwaar dus.

Let op !
Op de wandelkaart staat er een route die vanop een bepaald punt oostwaarts recht naar de top gaat. Deze route is verwijderd. Daarmee bedoel ik dat de markeringen op bomen en rotsen overschilderd zijn en alle bewegwijzering is weggenomen. De reden is voor mij duidelijk : dit moet een meer dan zware route geweest zijn. De huidige route maakt een omtrekkende beweging en valt ook al zwaar uit. (zie kaart onderaan artikel)

Vertrek : vanuit Crni Lug rijd je best via Delnice naar Fuzine. Ga via de oude baan richting Rijeka, sla ter hoogte van de afslag Lokve links af richting Mrkopalj. Neem dan de eerste afslag rechts richting Vrata en Fuzine. Onderweg kan je nog even stoppen, maar daarover later meer.

Eens je in Fuzine bent volg je naar links richting Lic. In Lic volg je best de wegwijzers naar Crikvenica (links op een vork).
Deze baan leidt je door de vlakte van Lic die onder andere bekend staat voor de productie van lavendel. Eens je de vlakte uitrijdt wordt deze asfaltbaan vrij slecht ! Opletten dus.

(foto : top Vicevica met zicht op Lic)Van in Lic is het nog ongeveer 10 km tot aan het vertrekpunt. Op een bepaald ogenblik kom je op een min of meer recht stuk baan. Links zie je een houten bord waarop o.a een beer geschilderd is, hier moet je links afslaan. Deze weg is op de kaart deels een zwarte baan (dus slechter dan een grintbaan) maar is in werkelijkheid een nieuwe geasfalteerde weg tot aan het vertrekpunt. Dit stuk is in betere staat dan de vorige 10 km. Er is wel aan het begin van deze baan een slagboom. Is deze dicht dan zal je wandeling hier beginnen en 2 km langer zijn.

Let op : deze weg wordt niet veel gebruikt en er ligt nogal wat steenslag.

Eens je in een scherpe haarspeldbocht naar rechts komt is er in deze bocht een grintbaan rechtdoor. Hier kan je parkeren en je wandeling aanvatten.

Wandeling
Volg de grintbaan naar omhoog. Na een goede honderd meter zal je rechts aanwijzingen zien die je het bos inleiden. Na een kleine 10 minuten kom je weer op een grintpad. Volg dit tot je op een ‘T’ komt. Hier ga je links. Volg deze baan ongeveer een kwartier en je zal weer rechts moeten, het bos in. Hier gaat het steeds steiler. Eens je volledig zuidwaards gaat begint het moeilijke gedeelte recht naar de top.

Op de top is er nog veel gras. het is dus geen rotsachtige top zoals bv. de Risnjak. Bomen staan er niet wat dan weer positief is voor het uitzicht. Vergeet het gastenboek niet te tekenen en geniet van het uitzicht. je hebt hier onder andere een mooi zicht over de vlakte van Lic.

De volledige wandeling van parking tot aan de top duurt volgens de bewegwijzering 1 uur 45 min. Maar 1 uur 30 minuten is ook realistisch. De terugweg duurde voor mij 45 minuten. Onderweg kom je 2 plassen tegen. Iets vrij uitzonder-lijk voor een Karstgebied en dus drinkplaats van dieren. Niet dat je hier een hert of een beer zal tegenkomen op de middag, maar ‘s morgens vroeg zou het hier wel eens druk kunnen zijn.

De totale reisweg van Crni Lug tot start wandeling is 39 km.

Onderweg


Bukova Grot : Nadat je de snelweg bent overgereden richting Mrkopalj en de afslag nam naar Fuzine kom je op je linkerkant een grot tegen. Er is een kleine parking en je kan er ook pik-nicken aan enkele tafels en banken. De grot zelf is niet zo groot, ze is volledig vlak en achteraan loopt ze dood op een gang naar links en eentje naar rechts. Achteraan zijn er blijkbaar opgravingen geweest. Om tot achteraan in de grot te komen moet je wel een zaklamp meenemen want het wordt al na enkele meters pikdonker. En het is er natuurlijk ook koel.

(foto : Bukovac grot)


Even voor de grot kan je ook een soort van kleine burcht zien rechts naast de weg. Dit is een oude militaire bunker die vlak naast de spoorweg ligt. De spoorweg duikt hier namelijk ook direct een tunnel in.

Lic : In het centrum van dit dorpje tegenover het ‘gemeentehuis’ vind je “The Legend Bar”. Hier kan je niet alleen goedkoop drinken, je kan er ook een hamburger krijgen die nog lekker en groot is ook. Zeer welkom na deze wandeling. De ‘Legend bar’ ligt op je rechterkant als je van Fuzine komt en op de vork rechts houdt. Je vindt vanaf hier trouwens al de rood-witte aanduidingen naar de Vicevica. De vlakte zelf is ook de moeite om even stiller door te rijden. Je vindt hier bv ook nog volop jeneverbes. Van het centrum naar de baan die naar de start leidt passeer je ook de resten van een oude brug.

(klik voor detail)

Grot Bukova :

45.34802, 14.76038

Parking start wandeling :

45.25651 N 14.78684

Café “The Legend Bar” :

45.27908, 14.71912

 COMBINEREN MET : FUZINE, ZWEMMEN LOKVE 

Bijele & Samarske Stijene
wat : zware bergwandeling.
waar : nabij Mrkopalj.
e&d : zelf meebrengen voor de wandeling.
tijd : ganse dag. (60’)
kaart : SMAND Gorski Kotar I nr 11Witte en Smaragd rotsen
De rotsformaties Bijeli Stijene en Samarske Stijene situeren zich in de buurt van Mrkopalj. Vertaald zijn het de Witte rotsen en de Smaragd rotsen. Beiden zijn bereikbaar via aangeduide wandelpaden. HET IS AAN TE RADEN DEZE WANDELING TE MAKEN MET EEN ERVAREN BERGWANDELAAR DIE HIER REEDS GEWEEST IS.

Deze wandelingen zijn wel lastiger dan de meeste andere in Gorski Kotar. Vooral die naar Samarske Stijene is een vrij lastige klim.
De echte toppen van deze rotsen zijn alleen door aplinisten te bereiken, maar zonder die te beklimmen is deze wandeling zeker de moeite waard.

(foto : rotsen van Samarske Stijene)


Bereikbaarheid.
Vanaf de hoofdbaan Rijeka Zagreb steek je ter hoogte van Lokve de autosnelweg over richting Mrkopalj. Deze gemeente staat bekend om z'n skipistes. Je komt ook nog door Sunger en enkele andere kleine plaatsen. De weg naar je bestemming is zeker ook al de moeite waard. Mrkopalj en zijn kleinere buurdorpjes liggen in een grote vallei.

Eens in Mrkopalj neem je op een kruispunt rechts richting Tuk. Volg de weg doorheen Tuk. Op een bepaald moment wordt deze baan een grintbaan. Na enkele kilometers is er een splitsing, hier volg je naar links. Er staat hier een duidelijke wegwijzer, je kan niet missen. Iets voorbij deze splitsing zie je links een gedenksteen en rechts ervan in de weiden een reeks van stenen die in een flauwe bocht geplaatst zijn. Dit is een oorlogsmonument ter ere van 26 partizanen die hier doodvroren in de winter van 1945. Zie ook de foto bij het voorwoord.

(foto : gedenksteen bij monument)Op een bepaald moment zie je op je linkerkant een chalet, ergens in een open vlakte dicht tegen het bos. Hier kan je al parkeren, maar je kan ook verder doorrijden, al naargelang hoever je wil stappen. Alles bij elkaar doe je er met de auto vanaf de afslag Mrkopalj nabij Lokve tot aan het vertrekpunt van de wandeling toch een klein uurtje over.

Wandeling
Voor deze wandeling is de bergwandelkaart zeker aangewezen. De wandeling zelf kan al naar gelang van 3 uur tot langer duren. Tot bij de Samarske Stijene duurt ze ongeveer 2 uur (de terugweg 1 uur)
Het is zeker geen gemakkelijke wandeling. Er zijn zeer steile stukken bij en niet alle stukken zijn over gemakkelijk terrein. Neem zeker voldoende drank mee, en ook wat te eten. Licht ook iemand in van je plannen zodat bij een eventuele niet-terugkeer toch iemand op de hoogte is waar je bent. Er is namelijk niet overal gsm-ontvangst. Doe dit zeker als je alleen aan de tocht begint.

Er is een schuilhut nabij de Samarske Stijene (Ratko's Shelter) en eentje nabij Bijele Stijene. Als je wat geluk hebt zie je ergens op de rotsen wel een Edelweisje. Niet plukken ! Deze zijn beschermd zoals alle planten in dit gebied.

Vertrekpunt (chalet op open plek) :

45.255057,14.938188

 COMBINEREN MET : FUZINE, ZWEMMEN LOKVE 

Top van de Kula (Bjelolasica)
wat : bergwandeling.
waar : Ten zuidoosten van Mrkopalj.
e&d : meebrengen voor wandeling, restaurant op terugweg.
tijd : halve dag. (60’)
kaart : SMAND Gorski Kotar I nr 11Bjelolasica is het Olympisch Centrum van Kroatië. Er is veel sportaccomodatie : van voetbal-velden tot skipistes. Dit is echter niet ons doel van deze uitstap. We hebben het meer voor de ongerepte natuur en de bergtop Kula. Deze top staat ook beter bekend als de Bjelolasica. Dus uitkijken met bordjes.

(foto : top van de Kula)

Via Mrkopalj
Vanuit Delnice rijd je richting Rijeka via de oude baan. Op het kruispunt waar je rechts naar Lokve kan (de grotten) kan je links de snelweg oversteken richting Mrkopalj. Volg deze baan.
In Mrkopalj rijd je verder richting Tuk (Vojni). Volg deze smalle asfaltbaan. Na enkele kilometers wordt deze weg een grintweg. Na ongeveer 1 km is er een splitsing waar je links meevolgt. Ietwat verder in de open vlakte zal je de 44 gedenkstenen zien opgericht ter ere van evenveel partizanen die hier in de winter van 1944 doodvroren.
Vervolg de weg over de grintbaan. Sla links af richting KT2. Iets verder passeer je de trekkers-hut Jancarica [2] en van hieruit is het nog een drietal km rijden. Je kan een afslag naar links nemen waar je na enkele honderden meters een soort parking vindt waar je de wagen kan achterlaten en van hieruit te voet verder trekken [3]

Van hieruit volg je de klassieke rood-witte aanduidingen op de bomen of op de rotsen, soms kom je ook rode wegwijzertjes tegen. Volg het aangeduide pad tot je op kruising [4] komt, hier kan je links een kortere maar zeer steile doorsteek nemen. Eens boven moet je nog enkele tientallen meters naar links om de eigenlijke top te bereiken. Op de top vind je zoals gewoonlijk een gastenboek. Van hier zie je in het noorden vrij goed Ravna Gora liggen.

Om terug te keren kan je tot kruising [5] lopen en eventueel zelfs nog wat verder tot de volgende top. Het is wel wat moeilijker door de vrij hoge struiken die hier groeien. Vanaf punt [5] kan je dan naar beneden en iets verder aan de trekkershut Jacob Mihelcic rechts afslaan om zo terug op punt [4] te komen en je zelfde weg terug te gaan.
Indien het korte stuk van punt [4] naar boven te steil is, doe dan de tocht in omgekeerde volgorde en neem dit steile stuk op de terugweg naar beneden.Een andere variatie is van punt [6] doorlopen naar de grintweg en via deze grintweg terug naar de auto lopen.Maar zoals je ziet zijn er in deze omgeving veel wandelpaden met nog meer combinaties mogelijk. De trekkerskaart nr 11 is deze die hiervoor in aanmerking komt.

Restaurant
Eens terug bij je auto kan je voor de terugweg, na een kleine kilometer, rechts afslaan. Je rijdt dan richting Begovo Rasdolje, een dorpje met een skipiste die toebehoort aan het Olympisch Centrum Bjelolasica. In dit dorp ligt hotel Jastreb met tevens een goed restaurant. (in 2018 gesloten voor renovatie, het kleinere restaurant/cafe ernaast is open)
Waarschijnlijk ben je toch aan eten toe na deze trip. Later volg je gewoon de weg en je komt terug in Mrkopalj.

(kaart : klik voor grote versie)

Parking :

45.27376, 14.9512

Top Kula :

45.273394, 14.96181

Hotal Jastreb :

45.305541N, 14.90018Klek, berg nabij Ogulin
wat : bergwandeling.
waar : op 10 km van Ogulin (1 uur rijden van Crni Lug).
e&d : meebrengen voor de wandeling zelf.
Eet- en drankgelegenheid voldoende in Ogulin.
tijd : ganse dag. (60’)
kaart : SMAND Gorski Kotar I nr 11(foto : op de terugweg van de Klek)


Met z’n 1181 meter is de Klek de hoogste top in de streek van Ogulin. Je kan deze al goed zien vanop de snelweg Rijeka-Zagreb ter hoogte van Vrbovsko. Het is een vrij zware wandeling, maar als je het rustig doet is het voor iedereen te doen.
Het hoogteverschil tussen aan-vangsplaats en top is 550 m. Alleen op het laatste stuk moet je wat “klauteren” maar er zijn touwen voorzien die als “trap-leuning” dienst doen. Je hoeft dus zeker geen alpinist te zijn.

Deze bergwandeling is zeker de moeite waard om een uurtje in de auto te zitten. Neem in Delnice de snelweg richting Zagreb tot Vrbovsko. Neem hier de gewone baan naar Ogulin.
Dit stuk weg is op zich al de moeite waard. Via kleine dorpjes en in een prachtige omgeving, langs en over riviertjes. Voor je Ogulin binnenrijdt moet je rechts af richting Puskarici en Potok Musulinski.

Bjelsko
De wandeling begint in het dorpje Bjelsko op 630 meter hoogte, dit dorpje is niet meer dan een straat met wat huizen. Rechts is er een aanduiding op een groot oud huis (een oude houtvesterswoning). Hiernaast is er een dreef. Je kan parkeren aan het begin van de dreef. Na een paar honderd meter moet je even links volgen tot je het ietwat grotere metalen bordje “Klek” tegen komt. Vanaf hier ga je het bos in en volg je het pad (en de rood-witte aanduidingen).

Na ongeveer een uur kom je aan bij de berghut. Deze kan gesloten zijn, zorg dus zeker zelf voor voldoende drank (en eten). Buiten aan de hut zijn er wel banken voorzien om eventueel even uit te rusten en iets te eten/drinken. Vanaf hier is het nog een half uur naar de top.

(foto : op de top)


Vanop de top heb je een prachtig zicht op Ogulin en de omringende dorpjes. Ogulin ligt dan ongeveer 850 meter lager. De terugweg is meestal wat sneller en vooral minder lastig. Al bij al doe je over de volledige wandeling met inbegrip van enkele pauzes ongeveer 3 uur. Je moet toch ook wat genieten van de vele mooie uitzichten. Neem daar nog 2 uur rijden en een uurtje in Ogulin om iets te eten en je bent toch al snel 6 uur bezig.

Als het warm is en je wil zwemmen, kan dat in het Sabljaci meer ten zuiden van Ogulin.

Opletten met kinderen
Wees met kinderen voorzichtig nabij en op de top, de randen zijn er soms steil naar beneden.

(kaart : klik voor grote versie)


Start Wandeling:

45.243967°,15.149139°Vinodol vallei, top Medvedakwat : toeren in de Vinodol-vallei, beklimming top.
waar : Vinodol-vallei tussen Lic (Fužine) en de kust.
e&d : in de dorpjes in de vallei.
tijd : halve dag, ganse dag.
(kaart : SMAND Gorski Kotar II nr 12)We vertrekken in Crni Lug richting eiland Krk.  Op het kruispunt met zes wegen waar je normaal rechts afslaat richting Krk sla je links af richting Belgrad.  Je rijdt nu de Vinodol-vallei binnen.  De vallei is bijzonder omdat deze dicht tegen de zee ligt, maar er toch van gescheiden is door een bergflank.  Vinodol betekend zoveel als wijngaard of vallei van de wijn.

Na enkele kilometers zie je op een top het kasteel staan van Drivenik.  Ook dit kasteel behoor-de toe aan de Frankopans.
Je moet even van de gewone weg af om tot aan de burcht en oude stad te komen.  De burcht zelf was men aan het restaureren in 2011.

Nog wat verder kom je aan een meer.  Je treft hier altijd wel enkele vissers.  Voorbij het meer moet je linksaf richting Belgrad.  Vier km verder op deze weg, nog voor je in Belgrad bent,  kan je links naar omhoog.  Er staat een aanduiding naar “Vidikovac Pridva”, het is een vrij smalle baan die langs de bergflank naar omhoog loopt.  Niet direct een baan voor iemand die niet van hoogtes houdt.  Na heel wat haarspeldbochten kom je na 4 km op een plek waar er een bord staat met “Vidikovac Pridva”, je kan hier parkeren. Ga te voet tot op het uitzichtpunt 50 meter verder.

Vervolg nu je weg tot je na anderhalve km links twee zijstraten hebt.  De ene loopt naar links, de andere naar rechts.  Neem de rechtse.  Op de 2 opeenvolgende kruisingen volg je rechts mee.  Je rijdt nu richting Lic (Fužine).  Op 3,1 km van de kruising met de 2 wegen start de wandeling naar de Medvedak.  Je kan je auto iets verder voor de bocht parkeren in de berm.

Deze wandeling naar de top is niet zo moeilijk, het hoogteverschil tussen de weg en de top is slechts 125 meter, en duurt ongeveer 30 minuten tot aan de top. Je hebt hier een zeer mooi zicht op Rijeka, Krk, en de Vinodol-vallei.

Na deze korte wandeling rijden we verder en komen we automatisch aan in Lic.  Van hier kan je terug naar Crni Lug via Fužine. Eventueel met een tussenstop in café “The Legend Bar”.

(kaart : klik voor grote versie)

start wandeling naar Medvedak :

.45.25475, 14.69407 O

Top van de Tuhobicwat : bergwandeling.
waar : vanuit

oude baan Rijeka Zagreb kilometerpaal 17, coordinaten : 45.356945, 14.634945


e & d : alles meebrengen, ook drank.
tijd : 3 uur, halve dag. (25’)
kaart : SMAND Gorski Kotar II nr 12


Tuhobic zal bij de meest toeristen -en zelfs bij de meeste Kroaten - bekend zijn als een tunnel op de autosnelweg Rijeka-Zagreb 'ergens' in Gorski Kotar.
Deze top is echter interessant om verschillende redenen. Je kan er naartoe wandelen op iets meer dan een uur, het is niet ver van Crni Lug en je hebt er een mooi zicht, zowel op de bergen van Gorski Kotar als op de kustlijn.

Parkeren
Komende van de richting Rijeka rijdende in de richting Delnice aan km-paal 17 vind je op je rechterkant een 'inrit' van een grintbaan. Moeilijk zichtbaar, er liggen nog wat hopen zand. Maar het is juist tegenover de km-paal 17. Je kan hier inrijden en dan nog een 150 meter doorrijden. Parkeer daar.

Twee Routes
Van hieraf ga je zuidwaards voor ongeveer 750 meter naar punt

45.350700, 14.630811

. Hier zie je rechts een groot houten kruis. Van hieraf kan je kiezen : links volgen of rechts richting kruis. De weg links loopt nog grotendeels over een grintbaan om dan abrupt af te slaan en recht door het bos alle hoogtelijnen te kruisen. Dit is dus een stuk om U tegen te zeggen. Reken op 45° naar omhoog of 100% klimmen.
De tweede route (die ik nam op de terugweg) loopt eerst een stuk weg van de top om na enkele honderden meters bijna 180° te draaien en het bos in te gaan. Deze route loopt volledig door het bos over bospaden (dus minder grintbanen) en loopt veel langzamer omhoog. Wat dus ook aangenamer is in het naar beneden wandelen. De heenweg via de 'moeilijke' route koste me iets meer dan een uur. De route terug ongeveer een uur. Beide routes zijn goed aangeduid.

Top
ijzeren kist voor bezoekersboek op top Tuhobic met zicht op kvarnerbaaiDe top is een open vlakte zonder bomen. Ideaal dus voor het vergezicht. Het kan er behoorlijk waaien, ook in de zomer. Er staat een betonnen 'monument', verder niets. Geniet van de vergezichten. Je ziet hier onder andere de Risnjak maar ook het eiland Krk en de rest van de Kvarner Baai.

Hoogte op vertrekpunt (parking) : 890 m.
Hoogte aan kruising met 'kruis' : 973 m.
Hoogte top Tuhobic : 1150 m (1109)
Hoogte volgens Google maps, tophoogte officieel is 1109 meterTop Tuhobic 45.334219, 14.641739

 COMBINEREN MET : ZWEMMEN LOKVE 
Rooms, apartement in Crni Lug, Croatia : Holiday Apartment Pintarska Experience Gorski Kotar :30+ things to do in Gorski Kotar All about Croatia in Dutch :www.kroatie.org All about Crni Lug, Kroatie :holiday village Crni Lug in Croatia Bear watching in Crni Lug, Kroatie :www.croatiamountains.com Holiday house in Crni Lug, Kroatie :Holidayhome Maroflin


Logo Made in Flanders vandaag 20-4-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders - - GREEN 8323