ERFGOEDCabar en omgevingwat : bron, wandeling, korte bergwandeling, uitzichtpunten.
waar : noorden van Gorski Kotar.
e&d : cafés en restaurants onderweg.
tijd : naar gelang, halve of ganse dag. Veel “onderweg’s”.
(kaart : SMAND Gorski Kotar IV nr 14)centrum Cabar met kerk op achtergrondCabar is een klein stadje in het noorden van Gorski Kotar tegen de grens van Slovenië. Hier ontspringt de rivier de Cabranka die uitmondt in de Kupa een 12-tal km verder. De bron van de Cabranka ligt op enkele minuten wandelen van het centrum. (foto : dorpsplein Cabar)

Tropeti is een gehucht van Cabar naast een berg van waar je een zeer mooi zicht hebt op Cabar en de Slo-veense bergen.

Bezoek ook eens de kerk. Van hier kan je een kruisweg volgen langsheen vele kapelletjes. Via een brug kom je uiteindelijk op het kerkhof dat naar kroatische traditie vol bloemen staat.
Het “kasteel” van de Zrinski’s en de Frankopans stelt dan weer niet zoveel voor. Voor ons is dit eerder een grote oude hoeve.

Reisweg
Je vertrekt uit Crni Lug richting Gerovo/Cabar/Slovenië. Cabar ligt op 35 kilometer van Crni Lug.

Tropetarske Stijene zicht op Cabar vanop bergtop

(foto : Tropetarska en Cabar vanop uitzicht-punt)Voor je in Cabar aankomt passeer je de berg Tropetarska Stijene een 2-tal km voor Cabar. In de bocht kan je je wagen parkeren in een veldbaan (zie kaart). Van hieraf kan je de wandeling volgen, eerst via een langzaam omhooglopende asfalt/grintbaan. Let op ! deze wandeling is niet bewegwijzerd met de normale wit-rode bollen, maar via witte pijlen op bomen of bordjes. Op een bepaald moment kom je in een bocht waar er twee pijlen staan. Volg het bordje richting “Vidikovac - Prolaz Zrinskih”. Het eerste stuk is vrij steil, en kan wat begroeid zijn, veel wandelaars komen hier blijkbaar niet. Nadat je de ‘put’ van Zrinski bent gepasseerd kom je na een klein half uurtje aan bij het uitzichtpunt (vidikovac in het Kroatisch). Hier heb je een prachtig zicht over Cabar en de Sloveense bergen. Je kan hier ook picknicken, er staat hier een tafel en banken en een heel groot houten kruis. De terugweg via de zuidkant van de berg brengt je op minder dan een kwartier terug naar je beginpunt.

Bron van de Cabranka
kleine waterval in rivier Cabranka met huis op achtergrond

(foto : de Cabranka vlak bij de bron, het huis staat in Slovenië)

In Cabar zelf kan je parkeren achter het ‘kasteel’. Hier sta je aan de Cabrankarivier, de overkant is Slovenië. Van hieruit ga je langs de rivier stroom-opwaarts. Op je rechterkant kom je eerst een huis tegen met forelkwekerij (in verbouwing in 2011). Nog wat verder waar de rivier een bocht van ongeveer 90 graden maakt naar links, zie je een grotere kwekerij. Deze kweker beschikte ook over z’n eigen hydro-elektrische centrale. Ga verder tot je op het einde van de grintbaan een klein gebouw tegenkomt. Rechts vind je nog een gevaarlijk bruggetje dat geen dienst meer doet omdat de overkant Slovenië is en de weg hier is afgesloten.

Volg links de trappen naast het kleine gebouw. Volg de aanduidingen tot aan de bron iets verder. De bron zelf is afgesloten met draad om vervuiling te voorkomen. Je kan ook hier verder lopen en een langere wandeling volgen, of van hieruit te voet naar de Tropetarska Stijene gaan.

Onderweg
“Vidikovac” : Op weg naar Cabar kan je stoppen juist voor Trsce (komende van Crni Lug). Aan je linkerkant zie je een bordje Vidikovac Zignani Zdenac. Hier kom je na 5 minuten wandelen uit op een punt met mooi panorama. Je kan hier gemakkelijk parkeren.

Kerk Sveta Gora
In het dorpje Smrecje kan je oostwaarts een afslag nemen die je via een geasfalteerde baan door het bos tot op een top leidt waar je een grote kerk tegenkomt. Deze kerk is de kerk van Marija van de Sneeuw. Elk jaar heeft hier nog een grote bijeenkomst plaats. De kerk is gebouwd nadat het in de lente het hier plots sneeuwde. Volg de baan en houdt na 1.5 km rechts.
Van hier heb je ook weer een prachtig zicht. Deze kerk is dan weer het kerkje dat je kan zien vanuit Razloge (begin wandeling naar bron Kupa). trappen naar kerk

(foto links : kerk van Sveta Gora)


detail van stafkaart Cabar

(kaart : klik voor grote versie)


Cabar : 45.59641,14.64588

Kerk top :45.53257,14.67095

Zignani :

45.55652,14.63625

Bron : 45.60071,14.64042

Start wandeling Tropetarska : 45.59662,14.63157

Popovicev graanmolenwat : bezoek oude graanmolen.
waar : centrum Delnice.
e&d : in de straat.
tijd : één uur max. (15’)Popovicev = Mihelcic
gele gevel van molen in hoofdstraat DelniceIn Delnice in het midden van de grote winkelstraat staat wellicht het mooiste erfgoed van Gorski Kotar. De Popovicev-molen dateert van begin 20ste eeuw en is volledig in de originele staat bewaard gebleven. Popovicev was de bijnaam van de familie Mihelcic.

Je vindt het huis met de geel geschilderde gevel in de Supilovastraat nummer 76 op de rechterkant, juist naast de brandweerkazerne.
Om een bezoek te brengen moet je eerst even bellen op het vaste nummer +385/51814374 of mobiel +385/991971520). Een bezoek wordt altijd begeleid.

Emigranten
Deze graanmolen werd opgericht door een echtpaar uit Delnice dat 20 jaar voordien emigreerde naar de Verenigde Staten. Na hun terugkomst uit de VS - waarschijnlijk met een behoorlijke som geld - waagden ze zich aan een voor die tijd behoorlijk technologisch en financieel avontuur. Ze bouwden een graanmolen met bijhorende schuur. De eigenlijke maalinstallatie kwam uit Budapest, en moet destijds een zeer moderne machine geweest zijn. De bouw startte in 1924 en werd voltooid in 1925.

Het enige probleem was de aandrijving. Daarvoor had men een elektromotor, maar er was toen nog geen elektriciteit in Delnice. Dus besloten de ondernemende eigenaars om vanuit Kupjak zelf elektriciteit aan te voeren. Niet zo vanzelfsprekend als je bedenkt dat dit acht km ver is door een bosrijk en bergachtig landschap. Delnice zelf kreeg pas elektriciteit in november 1927.

Aangezien dit de enige molen in Delnice en wijde omgeving was werd het een succesverhaal. De laatste graankorrels zijn hier gemalen in 1964.
houten buizen binnen in de molen PopovicevDe volledige installatie is voor het grootste deel uit hout vervaardigd. Zelfs de "buizen" waarin het graan en de bloem naar boven en beneden wordt gebracht zijn in hout vervaardigd. De huidige bewoners zijn de achter-achter-kleinkinderen van de oorspronkelijke bouwers. Nadia, de vrouw des huizes, geeft je graag uitleg in het Engels. Je kan ook nadien een klein souvenir kopen als je dat wenst.
De toegangsprijs bedraagt 15 kuna voor volwassenen en 10 kuna voor kinderen (2009).

Popovicev : 45.3972,14.8020


(in de hoofdstraat van Delnice naast de brandweerkazerne). COMBINEREN MET : DELNICE, JAPLENSKI VRH, BROD NA KUPI AAN DE KUST


Hum & Kotli


wat : kleinste stadje ter wereld, dorpje met watermolen.

waar : Kvarnerbaai.
e&d : ter plaatse.
tijd : halve dag, ganse dag.(1:30’)Hum
kerktoren naast kerkDit pittoreske plekje maakt deel uit van de "Glagolitic Alley", een route langswaar je voornamelijk stenen kunstwerken kan vinden die letters uit dit oude schrift voorstellen.

Hum zelf is naar eigen zeggen het kleinste plaatsje met stadsrechten ter wereld. Klein is het wel zeker. Op minder dan een half uur slenter je door alle straten van dit ommuurde stadje. Maar toch is er hier een muzeum annex galerij met kunstwerken. (foto : stadspoort Hum)

De ingangspoort en poortgebouw is zeker de moeite waard om eens te bekijken en de grote belforttoren die naast de kerk staat is bijna groter dan het dorp. Aan de stadsmuren aangebouwd tref je de 'Humska Konoba' aan. De ingang vind je buiten de stadsmuren. Het eten is er goed en proef er in de winter zeker de Istrische soep... laat het een verrassing zijn wat deze soep wel is.

Kotli
Zowel in de winter als in de zomer is het kleine dorpje Kotli te bezoeken. Dit dorpje dat jarenlang volledig verlaten was is sedert enkele jaren terug bewoond door enkele mensen.

De watermolen van Kotli
waterloop met watermolen in kolksteenHet dorpje dankt zijn bestaan aan een klein riviertje dat hier een duik neemt van enkele tientallen meters. Dit verval werd destijds gebruikt om een watermolen aan te drijven. In de zomer staat de rivier zo goed als droog, en kan je er in lopen. Dan zie je al de putten die in de loop der eeuwen door het water in de kalkrotsen zijn gevormd. Hierin blijft water staan en leven kikkervisjes en kikkers, visjes en andere kleine diertjes.
De molen zelf is terug gerestaureerd en werkt.
In de winter is de rivier wilder en vormt het verval een behoorlijke waterval.
Wandelen in de rivier is er dan natuurlijk niet bij.

Bereikbaarheid
Neem de autosnelweg Pazin-Rijeka die langsheen de tunnel Ucka loopt. Kom je vanuit de richting Opatija/Rijeka dan ga je een vijftal km na de tunnel weg van de snelweg richting Roc (afrit Lupoglav). Na een kleine tien kilometer kom je in Roc en ga je linksaf (volg de wegwijzers) naar Hum. Het is een klein baantje dat op het einde nog smaller wordt. Vanuit Roc ben je er op een kwartiertje. Er is veel parkeergelegenheid buiten de stadsmuren aan het kerkhof.

Vanuit Hum naar Kotli rij je eerst terug richting Roc. In het kleine plaatsje Brnobici ga je linksaf. Vanuit Hum is het 4,5 kilometer.

Hum : 45.3486,14.0499


Kotli : 45.3682,14.0175


Combineren met : Moscenice.Moscenicewat : oud dorpje op heuvel, restaurant.
waar : Kvarnerbaai.
e&d : ter plaatse, café-restaurant Perun.
tijd : namiddag en avond. (1:20’)Olijfpers
Dit dorpje - ooit een veilige plaats tegen piraten - is een prachtig voorbeeld van een oude veilige plaats.

(foto : Moscenice op top van heuvel)

Nog steeds volledig ommuurd en met binnen de muren de oude huizen die bijna door elkaar gebouwd zijn. Op de 'zeekant' van het dorpje vind je de kerk van waar je een prachtig zicht hebt op de Kvarner-baai en de eilanden Cres, Losinj en Krk. Er is ook een klein heemkundig museum en een zeer oude olijfoliepers. Zeker eens gaan bezoeken. Buiten de oorspronkelijke muren is er nog een kleine kapel, in communistische tijden nog ondersteund door een priester uit Aalst (VL). Achter de kapel is het plaatselijk kerkhof met daarachter olijfbomen.

Bereikbaarheid
Sla je op de weg van Opatija naar Pula rechts af (links zou niet slim zijn) voorbij de camping Medveja en het kleine dorpje Kraj dan leidt de weg U omhoog naar het dorpje Moscenice op een hoogte van 173 meter.

Restaurant Perun
Aan de rand van de berg is er het grote restaurant Perun.
Hier kan je vele plaatselijke specialiteiten eten. Het eten is er van zeer goede kwa-liteit en het uitzicht vanop het terras is er adem-benemend.
's Morgens zonnen op het strand van Medveja of Moscenicka Draga (zeg maar ‘Moscenice bad’),
's middags een bezoek aan Moscenice en 's avonds lekker tafelen in restaurant Perun. Perun heeft een enorm groot terras, je kan dus altijd buiten eten. Het eten is er goed. Het uitzicht is er ’s avonds zeer romantisch.

Moscenice : 45.2267,14.2481


Combineren met : Hum & Kotli

 COMBINEREN MET : KAMENJAK 

Rooms, apartement in Crni Lug, Croatia : Holiday Apartment Pintarska Experience Gorski Kotar :30+ things to do in Gorski Kotar All about Croatia in Dutch :www.kroatie.org All about Crni Lug, Kroatie :holiday village Crni Lug in Croatia Bear watching in Crni Lug, Kroatie :www.croatiamountains.com Holiday house in Crni Lug, Kroatie :Holidayhome Maroflin


Logo Made in Flanders vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders - - GREEN 8323