RECREATIEFBrod na Kupi, bron Kupicawat : zonnen, zwemmen, wandelen, natuur.
waar : Brod na Kupi aan de Sloveense grens.
e&d : café’s en restaurant in Brod na Kupi.
tijd : halve dag, ganse dag. (30’)
(kaart : SMAND Gorski Kotar III nr 13)Zonnen en zwemmen aan de Kupa.
Een dagje aan het water hoeft niet altijd aan zee te zijn. Op minder dan een half uurtje ben je in Brod na Kupi (vanaf Delnice minder dan een kwartier). Daar ga je vòòr de grenspost naar links en volg je de Kuparivier. Na het dorpje Gusti Laz zie je op je rechterkant aan de rivier een keienstrand met wat parkeermogelijkheid (zie foto hierboven). Echt druk is het er nooit, behalve eventueel in het weekend.

Deze plek werd reeds meerdere malen ten zeerste aangeraden door de kleinste gasten van huis Maroflin.

Je kan er gemakkelijk in het water lopen en zelfs zwemmen als je het niet te koud vindt. De temperatuur schommelt rond de 20°C. Pootje baden is echter altijd aangenaam. Neem een strandmatje mee als je wil zonnebaden, de keien zijn nogal groot.

In Brod na Kupi kan je ook rechts afslaan vóór de grenspost (langsheen de kerk) en aan de monding van de Kupica in de Kupa is er ook veel plaats om te zonnen en pootje te baden. Er is ook een keienstrand.

Wandelen langs de Kupica
De Kupica is een zijrivier van de Kupa. Kupica is het verkleinwoord van Kupa. De Kupica is dus de 'kleine Kupa'. Deze rivier ontspringt op 300 meter boven zeeniveau en is 4 km lang. In deze rivier vind je vissen zoals forel, vlagzalm en snoek. Gekend om z'n kristalhelder water is deze rivier in trek bij sportvissers. Enkel vliegvissen (catch-and-release) met artificiëel aas is hier toegestaan. De Kupica is ook de drinkwaterbron voor de stad Delnice.

(foto : bron van de Kupica)


Hier heb je de kans om een mooie wandeling te maken langsheen de Kupica. De uitgestippelde wandeling is ongeveer 1,2 km lang en duurt ongeveer één uur. Er zijn 2 mogelijke wandelingen die vertrekken vanaf de hangbrug op ongeveer 1 km van grenspost. Maar je kan zelf natuurlijk ook langs de volledige loop van de Kupica wandelen. Hierna een korte beschrijving van de uiteengezette wandelingen :

Stroomopwaarts.
Ga je stroomopwaarts vanaf de "hangbrug" dan is het een 40-minuten durende wandeling die wat steiler en moeilijker is dan de stroomafwaartse wandeling. Het parcours begint bij de hangbrug richting Isevnica, dicht bij een verlaten watermolen, en volgt de rechteroever van de rivier (dus vanop de weg eerst het brugje oversteken en vervolgens naar rechts het pad volgen). De vegetatie is hier weelderig dankzij de overvloed aan water. Op sommige plaatsen vormt de rivierbedding behoorlijk diepe bekkens, waarin je meestal forel terugvindt. Je kan hier ook zwemmen, of gewoon ontspannen op een van de kleine "strandjes" langsheen de rivier.

Stroomafwaarts.
Waar het parcours stroomafwaarts begint vanaf de "hangbrug" groeit er veel heermoes en gouden valse acacia. Deze wandeling is minder inspannend en duurt slechts 20 minuten. De Kupica stroomt hier langzamer en er zijn hier geen "strandjes". Het gras groeit hier hoger en dikker, en je ziet hier en daar ook al moestuintjes opduiken. Je passeert enkele oude huisjes en komt voorbij het kleine dorpje Zamost (40 inwoners). Voorbij het dorp loop je langs het kruisbeeld en rechtdoor de velden. Later volg je mee naar rechts richting Kupa-rivier. Kort daarna kom je aan de monding van de Kupica in de Kupa. Je komt er aan een oude stenen brug en eindigt in het oudste gedeelte van Brod na Kupi (248 inwoners) tussen de kerk en het oude kasteel van de Zrinski familie.

Combineren
Natuurlijk kan je deze 2 wandelingen combineren en gewoon vertrekken vanaf de monding, vanuit Brod na Kupi of vanaf de bron van de Kupica. Maar je moet ook nog altijd terug naar de plaats van vertrek (tenzij je een chauffeur hebt die de wagen nabrengt).

Brod na Kupi ligt op 220 meter boven de zee, de bron op 300 meter. Dus de totale wandeling heeft een hoogteverschil van slechts 80 meter.
Starten bij de bron kan door op de weg Delnice-B/n Kupi voor km-paal 3, rechts af te slaan en daar ergens te parkeren.

De hangbrug (foto boven) bevindt zich op ongeveer 1 km vanaf de grens met Slovenië.

Brod na Kupi : 45.4632, 14.8533


Bron Kupica : 45.4305, 14.8529

 COMBINEREN MET : JAPLENSKI VRH, DELNICE, POPOVICEV MOLEN,  
Treinrit naar Rijekawat : met de trein van Delnice naar Rijeka.
waar : Delnice tot Rijeka.
e&d : In Delnice & Rijeka.
tijd : ganse dag (15’).Niets dan voordelen
Er zijn verschillende goede redenen om met de trein Rijeka te bezoeken : de rit biedt je zeer mooie zichten op de kust en het gebied tussen Gorski Kotar en de kust, je dient je geen zorgen te maken over "rijden en drinken", je hoeft geen parkeerplaats te zoeken (en te betalen) in Rijeka, je komt aan op enkele honderden meters van het centrum, en je passeert pittoreske stationnetjes zoals je ze bij ons al lang niet meer vindt.

(foto : toegang tot de perrons)


De trein nemen in Delnice op zich is als het ware al een uitstap op zich. Eén belangrijke opmerking : het is mogelijk dat er aan de spoorlijn Rijeka-Zagreb wordt gewerkt en dat een deel van de dienstregeling wegvalt, er rijden dan vervangende bussen om je naar Rijeka te brengen, maar dat is nu juist niet de bedoeling. Vraag dus zeker of de trein wel rijdt.

Het station van Delnice kan je op twee manieren bereiken : te voet en met de wagen. Parkeer je ergens in Delnice zelf dan neem je de trap naast het postkantoor recht tegenover de Lidl. Je komt dan boven aan het stationsgebouw uit. Met de auto moet je komende van Rijeka iets voorbij de overweg rechts een kasseiweg inslaan die eindigt aan het station. Je kan parkeren aan het stationsgebouw.

De ingang van het station is langs de kant van de sporen. De enige plek waar je naar binnen kan is de wachtzaal (Cekaonica) die tevens dienst doet als lokettenzaal. Ik overdrijf hier, want er is maar één loket.
Naast het loket vind je allerhande mededelingen, waaronder ook de (geschreven!) dienstregeling voor Delnice. Eentje voor 'vertrek' en eentje voor 'aankomst'.

Nadat je een ticket gekocht hebt kan je wachten op je trein. Merk op dat er in de wachtzaal geen uurwerk aanwezig is ! Dat vind je enkel buiten op het perron. De treinen komen allemaal aan op hetzelfde spoor, namelijk het tweede als je telt vanaf het perron. Als de trein aankomt zal je de stationschef zien buiten komen om de trein te doen stoppen en de passagiers veilig tot aan de trein te begeleiden, een luxe als je bedenkt dat je de passagiers op je ene hand kan tellen. De verkeerde trein nemen of je trein missen is hier onmogelijk. De chef komt je desnoods wel wakker schudden in de wachtzaal.

Een ticket enkel Rijeka kost 44 kuna (± 6 euro in augustus 2009).

(kaart : klik voor grote versie)

Tijdens de rit maakt de trein verschillende bochten om langzaam af te dalen naar zeeniveau. Het is dan ook een rit die vertrekt op meer dan 700 meter en aankomt op nul meter. Daardoor is de totale afstand 61 kilometer, heel wat meer zelfs dan met de auto. Op het kaartje onderaan dit artikel zie je de route die de trein volgt in het blauw en de route van de snelweg in het oranje.
Bij je aankomst in Rijeka stap je het stationsgebouw uit en ga je naar rechts richting centrum Rijeka. Vergeet niet even halt te houden aan de oude locomotief die je tegenkomt. Hij dateert uit 1914 en werd gemaakt in Budapest. Laat je niet verleiden om de pijl "Museum" te volgen, maar blijf de baan volgen over de spoorwegovergang (naast de tunnel) tot de weg een bocht van 90 graden naar rechts en terug naar links maakt. Kijk hier al eens naar links, hier staat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Van Lourdes.

Volg verder het voetpad en loop langs de drukke baan tot aan de tweede verkeerslichten en steek daar de straat over. Volg tot je aan het plein komt met de twee grote fonteinen tegenover de Erste Bank. Hier begint de Korzo, de verkeersvrije winkelstraat van Rijeka. Het eerste stuk is nog wat smaller en komt uit op de Trg Republike oftewel het Plein van de Republiek. Op de Trg Republike vind je ook de Mc.Donalds, maar veel belangrijker, het "As Cafe" met veel Vlaamse bieren en een Vlaamse sfeer binnenin. Zeker eens binnenstappen. Het eten is hier ook goed en je kan er zelfs enkele Vlaamse specialiteiten proeven.

Vergeet niet - als je ook met de trein terug naar huis moet - om vooraf de dienstregeling te controleren. Je kan ook kiezen om met de bus terug te keren. Koop dan alvast een ticket aan het busstation dat zich voor de kerk van Onze-Liever-Vrouw Van Lourdes bevindt. In de namiddag en vroege avond is er bijna elk uur een bus tot Delnice, de laatste rond half negen. De trip met de bus duurt 45 minuten.

dienstregeling bussen


Station Delnice : 45.391636, 14.797425Vertrek vanuit Delnice :
09:07 - 11:25 - 15:25 - 16:57 op weekdagen,

dienstregeling treinen

.


Fužine, meer, grot, gastronomiewat : water, wandelen, grot, gastronomie.
waar : Fužine.
e&d : restaurants in Fužine.
tijd : halve dag, ganse dag. (20’)Het meer
Het meer van Fužine is een artificieel meer. Het ontstond door de aanleg van een stuwdam voor elektriciteitsproductie. Recreatie is hier toegestaan. Je kan zwemmen, vissen en varen op het meer (geen motorboten). Voor meer inlichtingen bezoek je best het toeristenbureau in Fužine recht tegenover restaurant Bitoraj.

(foto : Bajer meer in Fužine met autosnelwegbrug)


Maar je kan hier natuurlijk ook gewoon wandelen. Je kan bv. een wandeling volledig rondom het meer maken. Langs één kant van het meer is er een nieuw wandelpad aangelegd.

De Grotten
De grotten van Fužine zijn niet zo groot. Maar het is toch de moeite om te bezoeken. In de grot ontspringt ook de bron van de rivier waarnaar de grot genoemd is, de Vrelo. Spilja is het Kroatische woord voor grot, volg dus de wegwijzers “Spilja Vrelo”.

De totale rondleiding (ook in het Engels) duurt minder dan een half uurtje. De grot is tot 300 meter ver (niet diep) begaanbaar. Er zijn bijna geen hoogteverschillen, alles ligt ongeveer op hetzelfde niveau.

Culinair
Fužine is niet groot maar toeristisch vrij belangrijk voor de streek. Er zijn verschillende horecagelegenheden. Hotel & Restaurant Bitoraj is wellicht het belangrijkste restaurant.
Hun keuken is goed en je kan hier veel verschillende streekgerechten eten, waaronder veel wild zoals ‘stoverij van beer’, ree, enz... Ook hun pannenkoeken met verse bosbessen zijn lekker.

Fužine bereik je via de snelweg door uitrit “Vrata” te nemen en dan de wegwijzers te volgen, ofwel via de oude baan Delnice-Rijeka, daar volg je ook de wegwijzers Fužine of volg de wegwijzers naar de “Spilja Vrelo”. Vanuit Crni Lug is het een klein half uur rijden. Vanuit Fužine vertrekken er ook heel wat wandel- en fietsroutes.

Toeristische dienst Fužine +385 51 835 163 (o.a. voor openingsuren van de grot). Men spreekt er ook Engels.

Fužine centrum : 45.3046, 14.7134 O


Grot ‘Vrelo’ : 45.3245, 14.7052

 COMBINEREN MET : VICEVICA 


Naar zee.wat : zon, zee, strand.
waar : Jadranovo en Smrika-aan-zee.
e&d : ter plaatse.
tijd : halve dag, ganse dag. (45’)Ook al verkies je de bergen en de natuur als vakantiebestemming, een dagje aan zee kan altijd leuk zijn. Verkies je ook aan zee rust en geen drukte, dan hebben we voor U enkele tips.
Een algemene tip : plan je uitstap naar zee tijdens een weekdag. In het weekend gaan namelijk alle Kroaten ook naar zee...

Jadranovo

Ooit een klein vissersdorpje, nu een rustig vakantieoord.. Jadranovo heeft zijn kleinschaligheid gelukkig behouden. Dit in tegenstelling tot zijn grote broer Crikvenica een 10-tal kilometer verder.

45 minuten
Vanuit CrniLug rijd je via de oude weg naar Gornje Jelenje en van daar richtig het eiland (otok) Krk. Op het kruispunt waar je rechts af moet voor Krk rijd je rechtdoor richting Split tot je op de Magistrale (kustweg) komt. Een paar honderd meter verder zie je de afslag (rechts) naar Jadranovo. Deze rit duurt normaal gezien 45 minuten doorheen een prachtig gebied. De chauffeur let wel beter op de weg, er zijn veel bochten.

Van op de Magistrale richting Split zie je het dorpje bijna niet liggen omdat de weg hier toch een kleine kilometer van de kust ligt en ook een stuk hoger. Een kleine wegwijzer is zowat het enige dat je er naartoe kan leiden. Eerst denk je waarschijnlijk dat je verkeerd zit, maar de weg loopt nog enkele honderden meters door een wat desolaat landschap.

Trappen
Voor je het dorpje zelf binnenrijdt vind je eerst nog de toeristische dienst. Een klein kantoortje dat open is van 9 tot 19 uur. Dan kom je in het dorpje zelf. Een klein kerkje met ervoor een pleintje waar je kan parkeren. Hier in het minder toeristische deel van Jadranovo doet het wat doods aan (in 2006 althans). De zee ligt nog enkele meters lager dan het kerkplein. Via een straatje met 136 trappen kom je aan de kade. Op deze kade kan je ook met de auto komen, maar parkeren is natuurlijk een andere zaak hier. Deze kade is lang en overal waar het bewoond is vind je er winkeltjes, ijssalons, cafés en restaurantjes. Op verschillende plaatsen zijn er ministrandjes met hier en daar ook mogelijkheid tot het huren van strandzetels, parasols, bootjes enz...

strandjes
Het ganse dorp en zijn gehuchtjes die aan zee liggen hebben verschillende kleinere en grotere strandjes. Deze liggen aan de bewoonde zeekant, maar ook in verschillende kleinere baaien. Het water is hier kristalhelder. Er kan hier in Jadranovo ook veel gewandeld worden tussen de verschillende kleinere gehuchtjes. In de baai van Lokvisca kan je zelf medicinale modderbaden nemen of een bezoekje brengen aan de overblijfselen van een Romeinse nederzetting.

Geen hotels
In het centrum van Jadranovo vind je ook een bank, een postkantoor en medische post, winkeltjes, enz... Grote gebouwen moet je hier niet zoeken, noch hotels, die zijn hier niet.

Smrika-aan-zee....nog rustiger...
Wil je het nog rustiger ? Het kan ! Een kleine baai in de rotsachtige kust vlakbij de brug naar Krk is het ideale plekje dat ook nog met de wagen bereikbaar is.

Bereikbaarheid
De baai van Smrika ligt vlak onder de brug naar Krk. Volg dezelfde weg als voor Jadranova maar sla af richting Krk. Net voor de tolhuisjes van de brug - slechts enkele meters - sla je rechts af en direct terug links om zo onder de brug door te rijden. Volg het smalle baantje en je komt zo uit in het baaitje.

Frietkot
Er is een kleine publieke parkeerplaats en een 'frietkot' waar je verschil-lende snacks kan nuttigen en iets drinken.
Deze plek is eigenlijk de kleine haven voor de plaatselijke vissers van het dorpje Smrika. Je kan er gemakkelijk in het water (keien, geen zand). Het enige nadeel is wellicht schaduw. Deze is er moeilijk te vinden, ook niet voor de auto.
(foto : Smrka)

Jadranovo : 45.2277,14.6146


Reistijd Crni Lug – Smrika : max. 45 min.


Baai Smrika : 45.2491,14.5828

 COMBINEREN MET : KAMENJAK 


Rodelbaan “Gina” in Kupjakwat : kinderattractie, zomer-rodelbaan.
waar : Kupjak (tussen Delnice en Skrad).
e&d : ter plaatse.
tijd : halve dag. (25‘)Een echte kinderattractie
Deze “tubingbaan” (geen rodelbaan volgens de eigenaar) bestaat uit een soort transportband die de kinderen met hun band naar boven op de helling brengt waar ze vervolgens via de rodelbaan - sorry tubingbaan - naar beneden glijden. De foto maakt alles wel duidelijk. Of kijk ook even hier naar het filmpje : www.maroflin.com/info

Prijs (in 2009)
25 kuna per half uur.
(prijs in 2011)
Gesloten op dinsdag.
Op warme dagen pas open vanaf 16 uur. Je kan ook altijd even bellen (of misschien sms-en) naar Gina zelf op
+385 98 324 157.waar
In Kupjak. Dit is vanaf Delnice de oude baan naar Zagreb volgen. Vanaf het INA benzinestation is het een kleine 10 km. In de bocht in Kupjak zelf ga je links de ‘parallelle’ bocht nemen en hier moet je een afslagje nemen. Er staan bordjes met onleesbare Kroatische woorden op, maar er staat ook “Gina” bij. Deze dus volgen.

Onderweg
onderweg (best in het terugkomen) kan je 2 maal stoppen. Een keer op een parking nabij Veliki Vodenjak waar je een mooi uitzicht hebt en waar er een oude mijlpaal staat op dit stuk van de Louiziana-route. Veliki Vodenjak is een top op deze oude route.

(foto : mijlpaal nabij Veliki Vodenjak)

Als je bijna in Delnice bent kan je weer rechts stoppen juist boven de spoorweg. Hier heb je een mooi uitzicht op Delnice.

Deze attractie werd reeds door enkele gasten uitgetest en goed bevonden.

(kaart : klik voor grote versie)


Rodelbaan Gina : 45.39601, 14.8874

 COMBINEREN MET : SKRAD EN ZELENI VIR 


Rondvluchtwat : vlucht over de streek met sportvliegtuig.
waar : vliegveld van Grobnik.
e&d : op het vliegveld.
tijd : halve dag. (30’)Vlieg eens over Gorski Kotar…
...of over de kustlijn, of beide. Het kan en het is niet zo duur.
In Grobnik is er een vliegveld voor sportvliegtuigjes. Grobnik is de open vlakte ‘achter’ Rijeka richting Gorski Kotar. Grobik zelf is een oud ‘stadje’ met versterkte burcht op de heuveltop. De vlakte eronder was ooit het strijdtoneel tussen de Turken en de Kroaten. Nu is het vooral de vlakte bekend van de snel-weg en tolhuisjes, het vlieg-veld en de ‘auto-motodrom’, het auto- en motorcircuit.

Een typische vlucht duurt ongeveer 20 minuten. Dat laat je toe om vanaf het vliegveld tot over Rijeka en Opatija te vliegen en terug. Of je kan in 20 minuten een toertje maken in de andere richting tot boven Crni Lug en omgeving en de bergtoppen vanaf een andere positie bekijken. Combineer je beide, dan duurt het ongeveer 40 minuten. In het vliegtuigje - een Cessna - kunnen 3 passagiers. Eén naast de piloot en 2 achterin. Om goede foto’s te maken zit je beter achterin.

Hoe kom je er
Komende van Rijeka op de snelweg neem je de afrit juist voor de tolhuisjes en volg je de bordjes richting ‘automotodrom’ en verder richting vliegveld. Kom je uit de richting van Gorski Kotar via de snelweg dan neem je dezelfde uitrit (maar dan na de tolhuisjes). Kom je via de oude baan dan volg je direct de bordjes ‘automotodrom’. Vooraf reserveren is wel een noodzaak. Je kan dit best via Denis of Hans.

Wat kost het ?
Een vlucht van 20 minuten kost 400 kuna (in de zomer van 2010). Dit is een 55 euro of omgerekend 18 euro per passagier. Niet echt duur voor een andere kijk op je vakantieplek en bovendien een leuke ervaring als je graag vliegt. Voor de minder moedigen als het op vliegen aankomt : er zijn geen kotszakjes voorzien. Zelf meebrengen dus.

Afsluiter van je vakantie.


Je plant deze trip best ergens op het einde van je bezoek aan Gorski Kotar en de Kvarnerbaai. Zo kan je dan vanuit de lucht wellicht al de plekken herkennen die je tijdens je vakantie bezocht.

(foto : snelweg, vliegveld en moto-racebaan van Grobnik)“Auto-Motodrom”
Dit circuit is vooral een motorcircuit. Bijna elke dag van het jaar worden er hier testritten gereden. Een kijkje nemen van achter de afrastering kan gewoon zomaar tijdens dagen dat er geen echte evenementen plaatsvinden.

Er is een café-restaurant op de terreinen van het vliegveld. Restaurant Aerosteak. Ook ten zeerste aanbevolen !

Vliegveld : 45.37917, 14.51461 O

 COMBINEREN MET : DINEREN IN AERO-STEAK, KAMENJAK 


Familiepark Golubinjakwat : korte natuurwandelingen, picknick, spelen.
waar : Delnice, oude baan richting Rijeka.
e&d : picknick of restaurant ter plaatse.
tijd : zolang je wil. (15’)Korte natuurwandelingen, picknick-plaatsen, barbecue-plekken, restaurant, speeltuin, grasvelden.
Golubinjak is een ‘domein’ waar de inwoners van de stad in het weekend naartoe komen om met het gezin van de natuur en de rust te genieten. Het wordt uitgebaat door Hrvatske Sume, het Kroatisch bosbouw-bedrijf.

Picknickplaats
Het is een mooie grote open plek met daar rond in de bossen enkele aangeduide wandelingen, plaats om te barbecueën of gewoon te picknicken. Er zijn ook enkele sportaccommodaties voorzien. Ideaal om een rustige voor-/namiddag door te brengen. Eerst een wandeling, dan wat eten of drinken. Geen echt spectaculare zaken hier - al is de grot ook wel de moeite om te zien - maar gewoon genieten van de natuur. Vooral voor kinderen een aangename plek omdat de wandelingen niet te lang zijn en er een kleine speeltuin is. Maar breng een bal mee en ze kunnen zich nog beter vermaken op de grote grasvelden.

waar : Vanuit Delnice neem je de oude baan naar Rijeka. Ongeveer 4 km voorbij de oprit van de snelweg kan je links afslaan richting Golubinjak. Het is een afslag 180° terug naar beneden. Je komt uiteindelijk op een parking die zich onder het viaduct van de autosnelweg bevindt. Ook wel de moeite om eens van onderaf te bekijken. Je lijkt wel in een enorme kathedraal te staan met al die betonnen pijlers.

Ingang : 45.35746, 14.76345 OZwemmen i/h meer van Lokve.Het meer van Lokve is een kunstmatig meer dat er na de Tweede Wereldoorlog aangelegd is door de afdamming van de Mrzlica. Recreatie is toegestaan, maar enkel de ‘rustige’ vorm van recreatie. Zo is varen op het meer toegestaan, maar gemotoriseerde vaartuigen zijn verboden. Wat je het meest zal zien zijn vissers, zwemmers en occasioneel een roeibootje of een vlot.

Je kan er ook gaan zwemmen. M'n heeft daarvoor een toegang gemaakt met occasioneel cafe en snack-bar, parking en toilet. En er is een vlottende pier in het water met trapjes om in- en uit het water te komen. Je vindt deze plek als je via Lokve centrum naar de dam rijdt, eens boven juist voor de dam neem je rechts. De weg loopt dood aan de zwemplek.

zwemplek : 45.362192, 14.719631Lividraga, bergweidewat : bergweide ten noorden van het NP Risnjak.
waar : nabij Gerovo.
e&d : zelf meebrengen of in Gerovo.
tijd : halve dag. (30‘)Picknickplaats
Lividraga is een zeer mooie weide te midden van de bergen. Dit gebied ligt juist buiten de grenzen van het Nationaal Park.
Er is geen eetgelegenheid, maar het is wel de ideale plek voor een picknick. Op de heenweg is er een prachtig vergezicht op Gerovo waar je de bergen in Slovenië goed kan zien.
Lividraga is wat wij een recreatiedomein zouden noemen. Er is echter geen café of restaurant. Wel is er een groot huis dat kan afgehuurd worden voor bv. verenigingen of bedrijven. Toch, wordt dit domein zeer goed onderhouden door de Hrvatske Sume, het Kroatische bosbouw-bedrijf.
Je kan hier rustig wandelen, maar er is ook een voetbalveld (op gras) en een minivoetbalveld met asfalt als ondergrond. Een kleine vijver met eendjes en een kapel vervolmaken het geheel.

Bereikbaarheid
Van Crni Lug rij je naar Gerovo. In Gerovo neem je de afslag naar links richting 'benzinestation'. Deze afslag is scherp naar links op ongeveer 100 meter vóór de kerk. Dan volg je de weg gedurende 8 kilometer. Op een 3-tal kilometer voor Lividraga zie je op je rechterkant een zeer grote weide, ook de moeite om even te stoppen.

Vergezicht over Gerovo

(foto : zicht op Gerovo vanop het uitzicht-punt)

Op de terugweg zul je op je rechterkant een bordje tegenkomen "vidikovac - Velika Klana". Hier bevindt zich een zeer mooi vergezicht over Gerovo. Je bevindt je hier op 864 meter hoogte en het dal ligt op 580 meter. Zeker hier eens stoppen, vanaf Lividraga is het op de terugweg, na ongeveer 4 kilometer.

In Lividraga zelf is er niets te drinken of te eten, maar in Gerovo en de omliggende dorpjes vind je voldoende cafeetjes.

Van Crni Lug tot Gerovo : 16 km / 15’
Van Gerovo tot Lividraga : 8 km / 15’


Lividraga : 45.4790,14.5866
Japlenski Vrhwat : eten, drinken, wandelen, Bambi.
waar : Delnice.
e&d : ter plaatse.
tijd : een uurtje tot halve dag. (10’)Dierentuintje
Vrh is het Kroatische woord voor tuin. Deze is gelegen ten noordwesten van het centrum van Delnice, juist boven het voetbalplein en de nieuwe open ijspiste.

De tuin is niet veel meer dan een afgespannen deel van het bos. Daar lopen verschillende reeën en herten. Deze "bambi's" zijn schattig en je ziet ze niet vaak in de vrije natuur. Het is dus een ideale gelegenheid om ze in levende lijve te zien. Vooral voor kinderen dus een plek om eens naar toe te gaan. Maar laat het geen teleurstelling zijn, het is niet meer dan een afgespannen stuk bos met wat reeën.

Bij de 'tuin' hoort ook de jagershut, een vrij groot café-restaurant met groot terras. Vanop het terras heb je een mooi zicht op de stad Delnice. Vòòr het restaurant is er een grote ruimte waar je kan parkeren.

Bereikbaarheid.
Je kan de jagershut bereiken met de auto via de afslag op de hoofdbaan Zagreb-Rijeka. Komende van de richting Zagreb laat je Delnice achter je en een honderd meter voorbij de Lidl zie je rechts een pijl naar Japlenski Vrh. Het is tegenover de overweg. Ga je te voet, of staat je auto al ergens geparkeerd in Delnice, dan kan je gemakkelijk door het park via de trappen vlak naast de nieuwe ijspiste tot aan de jagershut. De trappen lopen zelfs doorheen het park en je komt de bambi's zo tegen. Deze dieren zijn allesbehalve schuw. Heb je wat groen bij dan komen ze zo uit je hand eten.

Wandeling
Vanaf de parking start ook een wandeling naar de top van de Japlenski. Het is een korte wandeling en het hoogteverschil is onge-veer 80 meter zonder zeer steile stukken. Dus toegankelijk voor iedereen. Op een uurtje ben je rond. Vanop de top heb je geen zicht aangezien je midden in het bos zit. Langsheen de wandeling staan verschillende informatieborden in het Kroatisch en in het Engels die de plaatselijke fauna en flora beschrijven. (foto : zicht op voetbalveld vanop ‘skischans’)

Skischans
Zoek je niet rot naar die schans. Het is namelijk een natuurlijke schans op de helling van de Japlenski die uitkomt op het voetbalplein van Delnice. 's Winters als er voldoende sneeuw ligt legt men hier een schans aan. In de zomer zie je er dus weinig of niets van.

Japlenski Vrt : 45.3958,14.7946 N

 COMBINEREN MET : DELNICE, POPOVICEV MOLEN, BROD NA KUPI Rooms, apartement in Crni Lug, Croatia : Holiday Apartment Pintarska Experience Gorski Kotar :30+ things to do in Gorski Kotar All about Croatia in Dutch :www.kroatie.org All about Crni Lug, Kroatie :holiday village Crni Lug in Croatia Bear watching in Crni Lug, Kroatie :www.croatiamountains.com Holiday house in Crni Lug, Kroatie :Holidayhome Maroflin


Logo Made in Flanders vandaag 27-5-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders - - GREEN 8323