Voorwoord


Deze webstek is ontworpen voor smartphone.

Deze webstek is het vervolg van de papieren gids "GORSKI KOTAR 30 uitstappen voor iedereen". Het is dus geen klassieke webstek, eerder een online-boek dat je kan gebruiken onderweg.

Met deze gids willen we U helpen om de mooiste plekjes van Gorski Kotar te vinden. Het Nationaal Park Risnjak maakt deel uit van dit berggebied. Het is niet meteen het meest spectaculaire Nationale Park van Kroatië, wel is het een Park waar de natuur nog primeert.

(foto : top Risnjak met berghut)

In het Park valt er al heel wat te zien of te doen : het educatief wandelpad Leska, de beklimming van de Risnjak of van de andere toppen en natuurlijk de bron van de Kuparivier. Maar ook buiten de grenzen van het Nationaal Park is er heel wat te zien in Gorski Kotar.

Er zijn activiteiten die iedereen zal bekoren. Sommige zijn specifiek gericht op kinderen, andere zijn meer voor de fervente bergwandelaar, of gewoon een fijne uitstap voor het gezin.

Opmerkingen zijn meer dan welkom. Fouten in de tekst, beschrijvingen in het boek/webstek die niet meer overeenkomen met de werkelijkheid, tips allerhande of nieuwe uitstappen van dewelke je vindt dat ze in dit boek niet zouden misstaan, je laat het maar weten via info@maroflin.com .


Alvast bedankt en geniet van Crni Lug, Gorski Kotar en Kroatië.

Praktische wenken

OFF-LINE lezen

Niettegenstaande de mobile dekking in de meeste streken van Kroatië vrij goed is, is het misschien aangeraden om sommige pagina's te downloaden voor je vertrekt voor een dagtrip. Zo ben je zeker van alle gegevens bij de hand te hebben.

Pictogrammen


Onderaan elke titel staan enkele pictogrammen om in een oogopslag te kunnen zien wat deze uitstap te bieden heeft. Hier een woordje uitleg :

Deze uitstap is een gewone wandeling. Wat klimmen of dalen kan er wel bij zijn, maar geen echte bergwandeling.
Bergwandeling. Soms kan dit een moeilijke wandeling zijn, maar het kan ook minder moeilijk zijn. Alles hangt ook af op welke hoogte en afstand van de top er gestart wordt.
Deze uitstap kan je met de fiets doen.
Op deze uitstap kom je op een uitzichtpunt. Dit kan het doel zijn, maar ook een punt waar je langskomt.
Bij deze uitstap kom je langs een kasteel, een belangrijk gebouw, een oude stad of een ruïne.
Deze uitstap is op een of andere wijze extra kindvriendelijk.
Recreatie : deze uitstap is een meer recreatieve uitstap. Geen pure (berg)wandeling dus.
Er is hier een picknick-plaats.
Drinken is op bestemming of in de directe omgeving te koop (dit kan zowel een winkel zijn of een herberg).
Eten is in de directe omgeving mogelijk.
Er is hier mogelijkheid om te zwemmen. Dit kan de zee zijn, maar ook een meer of een rivier.
Er is parkeergelegenheid op de plek zelf of op het startpunt van een (berg)wandeling.

Wat, waar, e&d, tijd


“wat” geeft in het kort weer wat er te doen of te zien is.

"waar" geeft aan waar of in de buurt van welke plaats de uitstap zich situeert.

“e & d” staat voor Eten & Drinken, hier geven we aan of je eten en/of drinken moet meebrengen of het ter plaatse kan kopen.

"tijd" geeft aan hoe lang de wandeling duurt, of hoeveel tijd van een dag je kan vullen met deze uitstap. Deze tijdsaanduiding is zonder de verplaatsing naar het vertrekpunt van de uitstap of wandeling. Tussen haakjes zal je de tijd vinden om met de auto van Crni Lug naar het vertrekpunt te rijden.

"kaart" De juiste wandelkaart.

Onderaan elk stuk tekst vind je ook de coördinaten van vertrekpunt of doel van de uitstap. Deze coördinaten zijn aangegeven in decimale vorm. Klik erop om naar Google Maps te gaan.

Kaarten


Bij de meeste (berg)wandelingen is het gebruik van een wandelkaart niet echt nodig, soms wel aangeraden. Bij sommige zoals de Kula of de Bijeli en Samarske Stijene is een kaart wel nodig.

De gebruikte kaarten zijn SMAND wandelkaarten nummers 11, 12, 13 en 14 (ook Gorski Kotar I, II, III en IV genoemd) Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Delnice.

Wandelkaarten zijn geen GPS. Dankzij de huidige technologie kan je TomTom of Garmin geüpdate worden met de nieuwste geografische gegevens, Google Maps en Locus Maps worden bijna constant geüpdate. Dat is niet zo met kaarten. Huizen worden bijgebouwd of afgebroken, een grintweg wordt geasfalteerd en ziet er plots beter uit dan de hoofdbaan waar hij op uit komt. Paden groeien in de zomer dicht en nieuwe boswegen ontstaan door de werkzaamheden van de bosbouwbedrijven. Let dus goed op en vertrouw niet blind op je kaart. De Locus Maps-app voor smartphone is trouwens een aanrader bij het wandelen.

Nog een opmerking i.v.m. de trekkerskaarten :
De bruin-rode lijnen zijn aangeduide wandelingen en lopen soms over verharde wegen, soms gewoon door het bos. Verwar ze tijdens het rijden dus niet met wegen.
De bruin-rode cijfers zijn de nummering van de verschillende wandelingen, het zijn geen afstanden.

Bij enkele artikels zijn er stukken van kaarten afgedrukt. Gebruik dit als extra verduidelijking van de tekst in het artikel, niet als wandelkaart.

(foto : monument voor in 1944 doodgevroren partizanen)

Rooms, apartement in Crni Lug, Croatia : Holiday Apartment Pintarska Experience Gorski Kotar :30+ things to do in Gorski Kotar All about Croatia in Dutch :www.kroatie.org All about Crni Lug, Kroatie :holiday village Crni Lug in Croatia Bear watching in Crni Lug, Kroatie :www.croatiamountains.com Holiday house in Crni Lug, Kroatie :Holidayhome Maroflin


Logo Made in Flanders vandaag 22-6-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders - - GREEN 8323