Algemene toeristische informatie over Gorski Kotar

Gorski Kotar .org

Logo Made in Flanders

BROD MORAVICE

Brod Moravice in de vallei van de rivier Kupa
Brod Moravice in de Kupa-vallei temidden van de natuur.
In de natuur
Deze gemeente ligt in het westen van Gorski Kotar en telt ongeveer 1200 inwoners. Brod Moravice en zijn omliggende dorpjes is een interessante plek op historisch gebied en heeft alle vereisten om een etnografisch centrum te worden.

Onnodig te vertellen dat ook deze plek temidden van de prachtige natuur ligt met enkele mooie panorama's, zelfs de Alpen kan je van hieruit zien. Ook de Kupa vallei met zijn kloof situeert zich hier in de omgeving.

Even ontstressen ?
Brod Moravice is de ideale plek om even te ontspannen. Een rustige wandeling in de zuivere berglucht kan soms wonderen doen. Toch op zoek naar iets meer, dan is een kanotochtje op de rivier Kupa een leuke ontspanning. Rekreatief vissen kan ook op de Kupa. Alle bergwandelingen door individuele wandelaars of groepen moeten geregistreerd worden bij de bergclub "Vrsak" die al deze paden onderhoud.

Ben je hier in groep, dan is er hier ook een volleybal-, basketbal- en voetbalterrein ter beschikking.

In de winter zijn er cross-country ski-parcours en recreatieve ski-parcours ter ter beschikking.

Logies
Er zijn in Brod Moravice enkele kamers te huur bij partikulieren en er zijn ook enkele appartementen te huur.

Cultureel en historische achtergronden
De regio van Brod Moravice was destijds eigendom van de Hertogen van Frankopan, wiens rechters hun recht spraken in Ribarsko (nu Brod na Kupi). Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze regio in de 19-de eeuw de naam Brodske Moravice, en later Brod Moravice kreeg. De Turken vielen hier ook binnen, maar konden het nooit echt veroveren.

De eerste geschriften van Brod Moravice dateren van 1260. De parochie van Brod Moravice is de op één na oudste van het vroegere grondgebied van Frankopan. De Sint-Niklaaskerk is een van de oudste monumenten van Gorski Kotar, gebouwd in 1434 en totaal vernieuwd in 1834. Van het oorspronkelijke gebouw blijft er echter niets meer over.
Een opmerkelijk deel van de kerk is de Turanj toren, aan de zuidoostkant van de kerk. Gebouwd in opdracht van Hertog Zrinski op het einde van de 16-de eeuw om de inwoners te beschermen tegen de Turken.

Toeristenburo van BROD MORAVICE
S. Radica 2
51312 Brod Moravice
Tel: +38551817180
e-mail: tz-brodmoravice@gorskikotar.hr
vandaag 16-8-18, laatst aangepast op 11-11-09. Hans Van Mulders - - GREEN 6672