Algemene toeristische informatie over Gorski Kotar

Gorski Kotar .org

Logo Made in Flanders

SKRAD

Skrad met bergketen op de achtergrond.(c) Davor Lisec
Skrad met bergketen op de achtergrond.(c) Davor Lisec
Aktieve vakantie
De omgeving van Skrad is een waar paradijs voor een gezonde vakantie. Er zijn verschillende mogelijkheden van recreatie mogelijk, waaronder wandelen, trekken, fietsen,.. maar ook het maken van een simpele dagtocht of een pic-nic, kortom alles is er mogelijk. Sport is er ook geen probleem : er is een bowling, een voetbalplein, je kan er aan paardrijden doen en sportvissen, en 's winters sleeŽn en skieŽn.

Na een aktieve dag kan je genieten van de heerlijke gastronomie in een van de restaurants, om dan lekker onder de wol te kruipen in je gasthuis of hotelkamer. Een vakantie in KroatiŽ kan naast erg rustgevend dan ook erg actief zijn.

Skradska Draga
Het sport-center Skradska Draga is een ideale plaats voor recreatie en pic-nics. Hier vind je de verschillende sport-velden en sport accomodaties. Hier vertrekken ook verschillende bergwandelingen. Het Kroatisch kampioenschap kruisboogschieten wordt hier jaarlijks georganiseerd.

Centrum
In het centrum van het dorp vind je natuurlijk het postkantoor, een benzinestation, een bank, een medische post, de basisschool en kleuterschool, een winkel en restaurant "Zeleni Vir".

Zeleni Vir
Zeleni Vir is een beschermd natuurgebied aan de voet van de berg Skrad. Hier vind je de bron van de rivier, een canyon en een grot. Zeleni vir betekent zoveel als de Groene Draaikolk. Verschillende watervallen, kleine meertjes en natuurlijke "stortbaden" vormen een prachtige omgeving het bezoeken waard.

De duivelspas is een aangelegde wandeling met brugjes en trappen in de ravijn van de rivier. Op sommige plaatsen is deze ravijn zo smal en diep dat je de hemel niet meer ziet.

Geschiedenis
Skrad kent al een lange traditie in toerisme. Al meer dan 150 jaar kent men het woord toerisme hier. Al in 1914 werd er zelfs een toeristische vereniging opgericht. In die tijd was het vooral een kuuroord omwille van de zuivere berglucht. In 1921 opende het Zeleni Vir hotel. In datzelfde jaar werd ook de elektriciteitscentrale van Skrad in gebruik genomen, en werd de eerste electriciteit in Gorski Kotar verdeeld,. Meteen kreeg het hotel ook elektrische verlichting. De economische crisis van de jaren 30 en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog zorgden voor een bijna totale afwezigheid van toeristen. De eerste heropleving kwam er pas in 1948.

Toeristenburo van SKRAD
Josipa Blaěevica Blaěa 8
51311 Skrad
Tel: +38551810820
e-mail: tzo.skrad@vodatel.netvandaag 16-8-18, laatst aangepast op 21-03-12. Hans Van Mulders - - GREEN 6672